Voeding en kanker

Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekendgemaakt. Wat blijkt? We wisten al dat je de kans op kanker kunt verkleinen door gezond te eten en te leven. Maar het wetenschappelijk bewijs is nu sterker dan ooit.
De aanbevelingen uit het rapport van de WKOF “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” werden gelijktijdig gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington. Eerdere rapporten over kankerpreventie verschenen in 1997 en 2007. De aanbevelingen uit 2007 zijn nu aangescherpt op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Meer dan 10 jaar onderzoek

Het rapport is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek. Hierin werden wetenschappelijke publicaties over 17 soorten van kanker op een rij gezet. In totaal zijn hierin de gegevens van 51 miljoen mensen meegenomen.

Wat wel en niet eten?
In het rapport worden tien aanbevelingen gedaan om de kans op kanker te verkleinen. Dit zijn er een aantal:
– Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
– Beperk het eten van rood en bewerkt vlees
– Eet zo min mogelijk fastfood en bewerkte producten met veel suiker en vet
– Drink zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken en alcohol.
– Zorg voor een gezond gewicht
(Meer aanbevelingen te vinden op www.voedingscentrum.nl)

Eet volgens de Schijf van Vijf
Als je eet volgens de Schijf van Vijf volg je ook deze nieuwe richtlijnen voor de preventie van kanker. Daarnaast verminder je het risico op andere ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. En je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen.

Cijfers kanker
Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat zijn bijna 44.000 mensen per jaar in Nederland.