Lijnloze zorg voor jongvolwassen kankerpatiënten tussen ziekenhuis en eerste lijn

Op onze website is het lang stil geweest in de turbulente tijd die achter ons ligt. In de praktijken is dit anders. De afgelopen periode hebben we weer volop zorg verleend voor de mensen die ons nodig hebben en tevens werken we als netwerk mee aan twee pilots om de zorg voor onze patiënten te verbeteren.

Eén van deze ontwikkelingen is dat ons netwerk zorgverleners heeft die AYA-dedicated zijn. Dat houdt in dat ons netwerk zorgverleners heeft die extra geschoold zijn en meer ervaring hebben met de zorg voor jonge kankerpatiënten in de leeftijd van 18-39 jaar (AYA’s). Omdat je in deze leeftijd met andere vragen kan rondlopen, moet de zorg om deze patiënten anders georganiseerd worden. In enkele grote ziekenhuizen is een AYA-poli en kenniscentrum beschikbaar, en in onze regio is deze te vinden in het Erasmus Medisch Centrum. De overige ziekenhuizen uit de regio mogen in hun zorgaanbod ook gebruik maken van deze specifieke AYA-zorg. In samenwerking met deze poli gaan we aan de slag om de zorg voor de AYA dichterbij huis te krijgen door de oncologiezorgnetwerken hiervoor in te zetten. De AYA-zorgmedewerkers zijn te herkennen in de Verwijsgidskanker aan een extra AYA-aantekening, zodat het ziekenhuis weet wie hiervoor in te schakelen zijn.

Morgen is de aftrap van het project ‘Lijnloze zorg’ en gaan we hier in de regio daadwerkelijk aan de slag met deze pilot.

Wil je meer weten? Hier kan je alle informatie vinden op de website van het AYA zorgnetwerk.