Huidtherapie

Gedurende of na de behandeling van kanker ontstaan mogelijk huidproblemen of klachten ten gevolge van een operatie, bestraling en /of chemotherapie. De huid- en oedeemtherapeut is bekend met o.a., maar niet gelimiteerd tot, oedeem(vochtophoping), littekens, weefselverhardingen/veranderingen en huidbeschadigingen t.g.v. radiotherapie.

Bij Skin in Motion kunt u terecht voor diverse behandelingen, adviezen en producten gericht op het traject tijdens en na kanker. De praktijk biedt een diversiteit aan behandelingen en producten die waar nodig gecombineerd kunnen worden.

De volgende behandelingen zijn met zorg afgestemd op de voorkomende problematiek bij kanker.

Oedeemtherapie

Oedeem vraagt om maatwerk. Afhankelijk van de oorzaak, de ernst en aanvullende gezondheidsklachten wordt er per persoon gekeken welke vorm van oedeemtherapie het meest geschikt is. Afhankelijk van de situatie adviseert de huidtherapeut een aanvullend traject te volgen bij de fysiotherapeut of diëtiste. Naast de inzet van de behandelaar verwacht de oedeemtherapeut ook een actieve houding in het toepassen van zelfmanagement.

Oedeemtherapie door een huid- & oedeemtherapeut bestaat uit één of meer van de volgende onderdelen:

  • Manuele lymfedrainage (Fill & Flush);
  • Pneumatische compressietherapie;
  • Endermologie;
  • Ambulante compressietherapie;
  • Zelfmanagement.

Het aanmeten van compressietherapie

Aanvullend op de oedeemtherapie in de praktijk adviseert de huidtherapeut welke compressiemiddelen de behandeling het beste ondersteunen. Dit varieert van reguliere zwachtels, klittenbandzwachtels, steunkousen tot compressiehemden/broeken of gezichtsmaskers. De huidtherapeut beoordeeld de indicatie en adviseert op basis van leeftijd, de medische indicatie, de algehele gezondheid, beroep en levensstijl.

Lymfetape

Aanvullend in het oedeemtraject past de huid- en oedeemtherapeut medical taping toe. De tape wordt gebruikt om extra ondersteuning te bieden of om juist een lastig te bereiken gebied te behandelen. De huid staat volledig op rek wanneer de tape wordt aangebracht. Hierdoor geeft deze een constante micromassage wat de afvloed van het lymfevocht bevorderd. Tevens wordt de medische tape ook gebruikt om versoepeling van weefsels en littekens te bereiken of om juist compressie te geven.

Littekentherapie

Gecombineerd met oedeemtherapie of volledig op zichzelf staand, richt een littekenbehandeling zich op het versoepelen, dan wel verminderen van een weefselverkleving. De resultaten variëren van een verbeterde mobiliteit, vermindering van jeuk en/of roodheid en eventuele verbetering van de lymfeafvoer.

Klik hier om kennis te maken met onze huidtherapeut in Zwijndrecht!