Dhr. B. vertelt

Goeiendag!

Even voorstellen: ik ben meneer B. Smit, kankerpatiënt.
Ik ben 58 jaar en ik kom uit Ambacht, waar ik ben geboren en getogen.
In 2017 is bij mij een kankergezwel in mijn voorhoofdsholte vastgesteld. Deze vorm van kanker komt niet vaak voor (dat heb ik weer). Ik heb mijn laatste bestraling op 5-1-2018 gehad.

Na het afsluiten van deze behandelperiode ben ik door mijn vrouw direct doorgestuurd naar de fysiotherapeut. Ik was al mijn kracht en conditie kwijt na deze intensieve tijd. Mijn vrouw en ik waren al bekend bij fysiotherapie de Zeester, waar ze gelukkig oncologische fysiotherapie aanbieden. Vanaf dat moment ben ik begonnen met hulp van Marjon Schouwenburg, die gelukkig erg kundig is. Waar ik tegenaan gelopen ben is dat ik mijzelf snel overtrain. Hiervoor had ik de hulp van Marjon nodig. Ik weet nu dat ik met kleine stapjes vooruit kom.
Het trainen doen we in een leuke en open groep. Automatisch praat je met elkaar over kanker. En dat heeft een goed effect op me. Ik kan er makkelijk over praten en daardoor praten de anderen ook makkelijker. En dat lucht op. Daarnaast hoor je ook tips van anderen die tegen dezelfde problemen aanlopen.

In deze periode ben ik ook naar de psycholoog te gaan om alles te kunnen verwerken. Ik kwam bij Margot Remie van Mentaal Beter terecht. Zij helpt mij met het verwerken van vermoeidheid, energieverlies en arbeidsongeschiktheid. Om het verwerken makkelijker te maken zeg ik dat ik een nieuwe baan heb: “ik word huisman en ik ga er ook voor!”

Ik ben zelf op internet opzoek gegaan naar informatie over mijn kanker en ik kon daar bijna niks vinden. De informatie die ik wel vond was erg onduidelijk en was ook niet altijd waar. Ik had meer aan de informatie die ik in gesprekken met anderen kreeg. Dus toen ik hoorde dat afgelopen februari een avond georganiseerd werd bij de Zeester met als thema ‘Kanker, en hoe nu verder?’ ging ik hier meteen voor. Deze avond werd georganiseerd vanuit de hulpverleners vanuit het Oncologienetwerk Ambacht Zwijndrecht. De psycholoog Margot leidde de avond en gaf goede uitleg. Ook waren er onderling goede gesprekken. Je merkt dan dat je niet enige bent bent en dat er behoefte is om dit met elkaar te kunnen delen.
Uit de avond bleek ook dat er in Ambacht en Zwijndrecht behoefte is aan dit soort avonden.
We rekenden op ongeveer 10 personen en het werden er al 20 zonder dat het erg bekend gemaakt was.
Gelukkig zijn ze van de Zeester bezig met het organiseren van nog een avond of middag. En als u daar behoefte aan heeft hoop ik u daar te ontmoeten.

U BENT NIET ALLEEN!